In Nederlands-Indië zond men in de periode van de Politionele acties (1945-1949) regelmatig een hoorspel uit via Radio Soerabaja. Te denken valt aan Dodenhuis, De rechtszaak Vincent Doon maar dus ook Paul Vlaanderen.
Hoorspelen
Tot heden blijkt uit onderstaand artikel dat er met zekerheid 1 Paul Vlaanderen in Nederlands-Indië is uitgezonden, namelijk “Paul Vlaanderen en het Z-4 mysterie”:
(klik op de afbeelding voor een vergroting)
Paul Vlaanderen artikel in De Vrije Pers (Soerabaja) van 2 maart 1949
Paul Vlaanderen artikel in De Vrije Pers (Soerabaja) van 3 maart 1949
In welke regelmaat en hoe vaak er nog meer meer Paul Vlaanderen hoorspelen zijn uitgezonden, heb ik niet kunnen achterhalen, met uitzondering dus van deze artikelen, afkomstig uit de Vrij Pers. Daaruit blijkt dat men in Nederlands-Indië niet de opnamen uit Nederland overnam en uitzond, maar gebruik maakte van acteurs uit het “Soerabaja Radio Toneel”.
De acteurs
Acteurs van het “Soerabaja Radio Toneel”:
Onderstaande acteurs maakten deel uit van het Soerabaja Radio Toneel en speelden mee in “De rechtszaak Vincent Doon. Op basis van de periode heb ik de aanname gedaan dat zij waarschijnlijk ook meespeelden in de Paul Vlaanderen versie(s) die Radio Soerabaja uitzond. Helaas heb ik dus niet kunnen achterhalen wie welke rollen speelde.
Charles de Greef
Ed Willigenburg
Kees Mooijman
Kapitein F.C. de Boer
Mevr. Désiré Dezentjé
Eerste luitenant B. Breedveld
Kapitein C.D. van Katwijk
Met dank aan Dennis van den Hoek voor bovenstaande informatie.
De Vrije Pers
Op 20 september 1948 start J.A. Wormser de uitgave van het dagblad de Vrije Pers. De energieke A.W. Colijn, die op dat moment ook hoofdredacteur van De Locomotief is, is de eerste hoofdredacteur. Eddy Evenhuis (1920-2002) volgt hem in 1950 op.
De Vrije Pers is een concurrent van de tevens te Soerabaja verschijnende Nieuwe Courant van J.C. Kolling. Van de redactie maakt onder anderen Lilian Ducelle deel uit. Zij is de eerste vrouwelijke oorlogscorrespondent; ze gaat mee ‘het veld in’ tijdens de tweede politionele actie van december 1948.
Na 1950 gaat het niet goed met de krant. De Vrije Pers wordt begin 1954 verkocht aan Indonesiërs. Hoofdredacteur Evenhuis repatrieert en wordt hoofdredacteur van de Leeuwarder Courant.
Bron over de Vrije Pers: https://toondertijd.nl/de-vrije-pers/
Oproep
In bovenstaande beschrijvingen zijn zeker aannames gedaan, waarvan de bevestiging tot heden lastig te vinden was. Weet u meer over de uitzendingen van Paul Vlaanderen hoorspelen in Nederlands-Indië en u kunt en wilt die informatie delen, neem dan contact op met Geronimo Hoorspelen.