Na mijn artikel gelezen te hebben de over de Sprong geluiden, wilde Gerard Leeuw niet achterblijven met Sprong fragmenten. Per omgaande stuurde hij me onderstaande fragmenten die afkomstig zijn uit de Sprong in het heelal serie 1 – “Operatie Luna”.
Gerard Leeuw was verantwoordelijk voor de digitale verbeteringen in 2006 aan Sprong 2 en in 2007 deed hij dit aan Sprong 3. Bij Sprong 1, dat in 2008 op cd kwam, was Gerard wederom betrokken bij de digitale verbeteringen van dit hoorspel dat voor het eerst in 1955 op de radio te luisteren was.
Fragment 1 – De start van elke aflevering:
De zeer herkenbare stem van omroeper Bert Raardersma, die de aan- en afkondiging van Sprong in het heelal serie 2 en 3 deed, was in 1955 bij Sprong 1 nog niet te horen. In Sprong in het heelal serie 1 werd er nog niet door de ‘startende raket en aansluitende muziek‘ heen gesproken. Toen in 2008 Gerard Leeuw de technische verbeteringen oppakte van Operatie Luna, heeft hij regisseur Léon Povel (destijds 96 jaar oud) gevraagd om de aan- en afkondiging nu wel te doen, en dan in de stijl zoals Bert Raardersma dat deed vanaf 1956 bij Sprong in heelal serie 2.
En hoe zag zo’n opname er dan uit – Bij Léon Povel thuis:
(Met dank aan Christiaan Plug – Beeld & Gerard Leeuw – Geluid)
Fragment 2 – Gyro:
Wat een Gyro precies deed, wist ik als jonge luisteraar eerst nog niet. Later begreep ik dat dit apparaat gebruikt voor een manoeuvre waarmee het ruimteschip gedraaid werd om (een deel van) zijn as. Dit was daarbij dan inderdaad het typisch herkenbare geluid van de gyro die werd bijgezet met de waarschuwing “gyro – contact“.
Fragment 3 – Luchtsluis:
Dit fragment is het geluid dat men gebruikte om de luchtstroom in de luchtsluis te laten horen. Dat gebruikte men zowel om de luchtsluis leeg te laten lopen, als ook om hem vol te laten lopen. Wanneer men van ‘buiten naar binnen’ ging, volgde dan het geluid van de welbekende binnendeur.
Fragment 4 – Motor aan:
Wanneer men met het ruimteschip een versnelling wilde inzetten tijdens de vlucht in de ruimte, was dit het geluid van de startende motor. Meestal werd ook hier het starten van de motor voorafgegaan door het waarschuwingscommando “contact“.
Fragment 5 – Schakelaar 1:
Fragment 6 – Schakelaar 2:
De fragmenten 5 en 6 zullen wellicht in eerste instantie niet zo opvallen. De echte fan zal ze echter na wat terugluisteren van de hoorspelseries zeker herkennen.
*** Aanvulling ***
Onderstaand kunt u de ook volledige compositie van de Medea horen, uitgezonden op 16 februari 1958 door de KRO. Dit is dus de complete originele versie die gebruikt is voor alle Sprong in het heelal series.
U hoort hierbij ook de aankondiging, maar ik wil u ook met name wijzen op de afkondiging. Gerard vroeg me speciaal om dat er ook op te laten staan. Zo wordt een zender niet meer afgesloten…
De Medea van Samuel Barber, opgevoerd door het “New Symphony Orchestra of London” onder leiding van Samuel Barber zelf.
Erg leuk dat Gerard Leeuw dit wilde delen. Hopelijk komen er zo nog meer fragmenten boven water.
Als groot fan van Sprong in het heelal kan ik het zeker waarderen.
De hele opname (HD) is rond de 50 minuten.
Het was erg leuk om te zien hoe enthousiast Léon was en hoe hij vol overgave mee werkte aan het opnemen.
Zoals al vermeld op de pagina zelf, maar ook bij deze:
Dank, Christiaan en Gerard voor deze opname, uniek.