Geboren: 26-08-1909 te Amsterdam
Overleden: 16-07-1978
Algemeen:
Voor onderstaande info en het beeldmateriaal gaat mijn dank uit naar de zoon van Jan C. Hubert, Karel Hubert.
Jan C. Hubert werd op 26 augustus 1909 geboren in Amsterdam. Hij kwam na de Tweede Wereldoorlog in dienst van de VARA, als assistent-hoorspelregisseur. Dat gebeurde op voorspraak van regisseur S. de Vries Jr. die hij in de oorlogsjaren had leren kennen. De Vries schrijft over hem in Verduisterde Jaren (1946): “Jan was de oude vriend, maar de nieuwe in de ‘club’. Hij was vroeger de dichtende en zingende ambtenaar geweest en aangezien het chanson en de muziek zijn liefde hadden, had hij zich met de ambtenarij nooit helemaal kunnen verzoenen. “ De Vries beschrijft vervolgens hoe Hubert zijn positie als inspecteur van het Rijkskolenbureau gebruikte om ervoor te zorgen dat ‘onderduikers, knokploegleden en aanverwante ongure lieden op de zonderlingste tijden zakken kolen zagen verschijnen.’
Hubert had zich voor de oorlog al met enige regelmaat met het schrijven en voordragen van cabaretteksten beziggehouden (hij won in 1933 een liedjeswedstrijd) en werd snel na de oorlog door S. de Vries uitgenodigd om als assistent bij de VARA te komen werken. Een van de eerste projecten waaraan hij werkte was de productie van uitzendingen voor de Joods Culturele Commissie. Ook regisseerde hij het VARA-radiocabaret De Knopendoos, waaraan schrijver Willem van Iependaal en componist/pianist Harry Bannink meewerkten.
Belangrijk is de zeer vruchtbare samenwerking met schrijver Dick Dreux (1913 – 1978), die meestal op de historie geënte, sterk socialistisch geïnspireerde hoorspelen schreef, soms samen met Hubert. Voor die hoorspelen, zoals de Tienstuiversballade en Kom werken bij Libertatus, componeerde Hubert vaak originele muziek. Dat gebeurde ook voor de schoolradioserie Jan Volckertszoon en de veelgeprezen 25-delige serie Langs Vergeten Wegen, een soort wandeling door de vaderlandse geschiedenis. Het duo produceerde tussen 1958 en 1967 enige honderden (!) luisterspelen.
Jan C. Hubert vertrok in 1967 bij de VARA en overleed op 16 juli 1978.
Hoorspel:
Jan C. Hubert regisseerde, vertaalde, bewerkte en schreef zelfs hoorspelen. Daarnaast speelde hij ook mee als acteur in enkele hoorspelen. Hieronder een greep van zijn werk.
Regie:
Alleen mijn vader kan Venetië redden
De Bajesgast
Een beklagenswaardige beklaagde
Bliksem uit heldere hemel
Dertig jaren na de moord
Eén plus één is drie
Graag of niet (tevens de bewerking)
Het Harakiri mysterie
Het huis met de gekroonde karnton
Jan Volckertszoon
Juffrouw Blankinsop wordt ziek
Kom werken bij Libertatus (wat hijzelf heeft geschreven)
Het lijk in ruim 2
De onberaden wedder (ook hier tevens de bewerking)
Ontmoeting in het park
De ooggetuige
Op hoop van zegen
Het precedent
De raven van meneer Walser
Sammy Miller’s kasboek
Scaramouche<
Een spelletje voor speurders
En zeker nog veel meer…
Hoorspelrollen:
Een dag als alle andere dagen – Cafébezoeker
De keizer is een dief – commandant van de lijfwacht
De magische bruidegom – deurwaarder
Zet die draaimolen stop! – Waard
En nog in enkele andere hoorspelen. Zover bekend allemaal onder regie van S. de Vries jr.
Naast S de Vries jr. heeft Jan C. Hubert ook zeer intensief samengewerkt met hoorspelschrijver Dick Dreux, getuige onderstaande artikel: