- Titel boek Nederlands: De zaak Madison
- Titel boek Engels: Paul Temple and the Madison case
- Titel Hoorspel Nederlands: Paul Vlaanderen en het Madison mysterie
- Titel Hoorspel Engels: Paul Temple and the Madison mystery
- Titel Hoorspel Duits: Paul Temple und der Fall Madison/span>
Resumé boek:
Tijdens hun thuisreis vanuit New York (dat doen ze wel vaker) ontmoetten Paul en Ina de miljonair Sam Portland. Tijdens een gesprek vertelt Portland dat hij als jongeman in 1952 is opgepakt door politieagent Dan Kelly, terwijl Portland leed aan geheugenverlies. Later is hij echter zeer succesvol in de zakenwereld, maar zijn geheugenverlies van toen speelt hem nog steeds parten. Het enige dat iets zou kunnen zeggen over zijn werkelijke identiteit is een Engels penny, die hij toen op zak had en nu al jaren aan zijn horlogeketting draagt. Hij reist naar Londen, omdat zijn zakelijk plaatsvervanger Hubert Greene samen met een privédetective, genaamd Madison meer zou hebben weten te achterhalen over het verleden van Portland. Maar dan sterft Sam Portland.
Bij aankomst in Southhamton ontkent Greene echter van iets te weten. Als later Sir Graham met een brief aankomt, die beschrijft dat de komst van Portland naar Engeland zou leiden tot een moord, is Temple’s nieuwsgierigheid gewekt. Ook de datum op de penny lijkt niet te kloppen: 1919. En dan begint het bekende: moorden en raadsels die dienen te worden opgelost…
.
Bijzonderheden:
- Het boek verscheen voor het eerst in 1988.
- Doordat het boek pas in 1988 is geschreven, zijn er enkele zaken die afwijken van de periode in het hoorspel. Zo reisden Paul en Ina naar Amerika in de Concorde. De Concorde was een supersonisch vliegtuig dat vloog tussen 1969 en 2003. Het toestel vloog in minder dan 3 uur van Londen naar New York. Het oorspronkelijke verhaal “The Madison mysterie” werd in oktober 1949 door de BBC uitgezonden. Toen was er nog geen sprake van een Concorde.
- Een ander aspect dat afwijkt vanwege het latere moment dat het boek uitkwam, is de datum op de Penny, namelijk 1952 in het boek versus 1919 in het hoorspel.
- Vervolgens bespreekt men iemands ervaring uit de Falklandoorlog die zich afspeelde in 1982, tegenover de Eerste wereldoorlog die dezelfde persoon in het hoorspel heeft meegemaakt.
- Aangezien het verhaal zelf nagenoeg gelijk is aan het hoorspel, is mij onduidelijk waarom men ervoor koos het boek een “modern” randje te geven.