Hoorspel zoek-hoek / De juwelenroof in Birmingham

De juwelenroof in Birmingham

Geronimo logo.

Via mail:

"De juwelenroof in Birminham" is een 2-delig hoorspel, geschreven door Edward J. Mason en werd geregisseerd door Léon Povel.

Dit misdaad verhaal werd op 28 februari en 7 maart 1965 uitgezonden door de KRO.

Met o.a. Nora Boerman, Eva Janssen, Tine Medema, Jan Borkus, Louis de Bree en Huib Orizand.

Mocht u er meer over weten, of nog mooier, het hoorspel hebben, dan horen we dat graag!

(E-mail van Sylvia)

Via mail een reactie:

De juwelenroof in Birmingham

Naar deze serie wordt veelvuldig gezocht en helaas zijn er waarschijnlijk geen opnamen van bewaard gebleven.

Het zou mooi zijn als ergens op zolder alsnog opnamen gevonden worden, maar ik heb er een hard hoofd in.

Opvallend is dat meerdere verzamelaas deze serie verwarren met “De nacht na de première” een hoorspelserie uit 1966.

Hieronder aanvullende informatie over “De juwelenroof in Birmingham”.

Een hoorspelserie in twee delen door Edward J. Mason.

Uitgezonden door de KRO onder regie van Léon Povel.

De vertaling was in handen van Paul Vroom.

Deel 1

28 februari 1965

Yvonne: Nora Boerman

Jill: Eva Janssen

Elsie Smith: Tine Medema

Pete: Jan Borkus

Mossop: Louis de Bree

Charlie: Constant van Kerckhoven

Henry Garden: Dries Krijn

Grady: Rien van Noppen

Steve Blackie: Huib Orizand

Johnnie: Piet Ekel

Wanneer je met twee anderen een brandkast kraakt en gaat alleen de gevangenis in, omdat je de anderen niet wilt verraden, dan ligt het voor de hand dat je je aandeel gaat opeisen als je weer vrij komt. Vooral als het gaat om een buit van 30.000 pond. Het is ook aannemelijk, dat de twee maats er niet veel voor voelen te delen. En in deze situatie moeten er slinkse wegen worden bewandeld, al dan niet met bedreiging, chantage of geweld. Wie geluk heeft en kan rekenen op de steun van Jill Gaynor, privésecretarissen bij de firma Mossop & Grady, die op haar beurt weer een beroep kan doen op de galante en sterke Pete McAllister, die geld kan gebruiken, is al een heel eind op streek. Maar ook de tegenpartij neemt zijn maatregelen, en doet een beroep op een forse employé Steve Blackie als uitsmijter. Nu wil het toeval, dat de beide uitsmijters elkaar in het zakelijke en particuliere leven toch al niet zo best mogen en alle reden hebben om elkaar eens flink de waarheid te zeggen. De directe aanleiding daartoe wordt de dochter van Petes hospita, Yvonne, het meisje van Steve.

Pete McAllister is kostganger in het wonderlijk gezinnetje van Charlie Smith. Van Jill Gaynor, directiesecretaresse van de firma Mossop and Grady (waar Pete werkzaam is), krijgt hij het nog wonderlijker verzoek om een zekere Henry Garden bij het verlaten van de gevangenis op te wachten en hem een enveloppe met inhoud te overhandigen. Het eerste wat Garden doet na zijn vrijlating is... telefonisch chantage plegen op de heren Mossop en Grady, met wie hij vroeger bepaalde zakelijke contacten onderhield. Het eerste deel eindigt met een serie confidenties, die u niet veel wijzer zullen maken. Dat komt pas volgende week...

Deel 2

7 maart 1965

Yvonne Smith: Nora Boerman

Jill: Eva Janssen

Receptioniste: Trudy Libosan

Elsie Smith: Tine Medema

Pete: Jan Borkus

Mossop: Louis de Bree

Charlie: Constant van Kerckhoven

Henry Garden: Dries Krijn

Grady: Rien van Noppen

Steve Blackie: Huib Orizand

Kruier: Jo Vischer sr.

Man: Han König

Henry Garden heeft zijn straftijd voor een brandkastroof uitgezeten. Zijn twee maats bleven buiten schot en hebben hun bedrijfje uitgebreid met het contante geld dat zij vonden. De diamanten ter waarde van 30.000 pond liggen echter nog in de brandkast van de beide heren Mossop en Grady. Zij wilden ermee naar het buitenland uitwijken voordat Henry Garden werd vrijgelaten. Wegens onberispelijk gedrag in de gevangenis kwam hij echter drie maanden eerder uit en stelde onmiddellijk alle pogingen in het werk om zijn aandeel in de buit te incasseren. Aangezien dit niet goedschiks lukte, heeft hij door bemiddeling van zijn knappe dochter Jill kans gezien de niet voor een kleintje vervaarde Peter McAllister voor zijn karretje te spannen. Pete is graag bereid om voor goed geld dingen te doen die het daglicht eigenlijk niet goed verdragen en de knappe Jill is hem toch niet helemaal onverschillig. Het spreekt vanzelf, dat hij af en toe in hachelijke situaties terecht komt, die tot nu toe goed zijn afgelopen. Het is hem tenminste gelukt, Jill uit de handen van Mossop en Grady te bevrijden, na eerst hun uitsmijter Steve Blackie knock-out te hebben geslagen. Beide partijen zullen het hier echter niet bij kunnen laten, want voor beide staan 30.000 pond op het spel.