Special Léon Povel / Een persoonlijke ontmoeting met Léon Povel

Een persoonlijke ontmoeting met Léon Povel

Geronimo logo.

Zondagmiddag 25 juni 2006 om 13:15 ben ik in de auto gesprongen onderweg naar Dhr. en Mevr. Povel. Uiteraard kwam ik op de A1 in de enige file terecht die Nederland rijk was op dat moment en dat hielp goed mee om de gezonde spanning een extra zetje te geven.

Toch kwam ik precies op het afgesproken tijdstip om 14:00 uur aan en Léon Povel deed zelf de deur open. En daar sta je dan oog in oog met de man, die er al meer dan 28 jaar voor zorgt dat ik, (en inmiddels ook mijn kinderen!) ongestoord kunnen slapen onder het genot van een hoorspel.

Het was een ontzettend hartelijk en gastvrije ontvangst. Met koffie en koek, kwamen we al gauw op het doel van mijn bezoek. Dhr. Povel had een archief bewaard van een enorme hoeveelheid aan originele radiogidsaankondigingen van de door hem geregisseerde hoorspelen. Ook had hij een klapper met fotomateriaal en een speciale map van het hoorspel "Wie gaat er mee naar Engeland varen". Hierin spelen 7 van de 9 kinderen van Léon Povel een rol. Het hoorspel was een enorm experiment, omdat het grotendeels werd bepaald door de reacties van de kinderen en het improvisatievermogen van de volwassen acteurs. Ook nu nog kon Dhr. Povel met veel enthousiasme vertellen over die tijd.

Opname op een hooizolder.

Tijdens ons gesprek en de vele klappers met ontzettend veel materiaal uit die tijd, moest ik een selectie maken van de inhoud van mijn bezoek. Ik voelde me als een kind in een snoepwinkel, maar heb uiteindelijk gekozen uit een kleine selectie van materiaal uit het archief van Dhr. Povel, enkele kopieën van foto's en een kort interview (zie elders in dit verslag). Tevens heeft Dhr. Povel voor mijn zoon (net als Jimmy in Sprong in het Heelal serie 2 in de Martiaanse stad in zijn "slaapkamer") een handtekening gemaakt.

Buiten deze zaken heeft Dhr. Povel ook ontzettend veel verteld over zijn hoorspeltijd en ook daarvoor. En natuurlijk ben ik vergeten deze zaken op te nemen. Maar onder Resumé (elders in dit verslag) heb ik daar samenvattend verslag van gedaan.

Maar zoals dat zo vaak gaat bij iets geweldigs, vliegt de tijd en om 5 uur heb ik afscheid genomen van 2 hartelijke mensen die mijn hoorspelwereld enorm vergroot hebben en hiervoor wil ik Dhr. en Mevr. Povel bijzonder hartelijk danken.