Special de Mossad / De Hoorspelhelden in de serie over de Mossad

De Hoorspelhelden in de serie over de Mossad

Geronimo logo.

Wapen Mossad

In de hoorspel series van de Evangelische Omroep (EO) over de Mossad werden de rollen veelal niet nader aangeduid. In de verschillende series werden vaak alleen de namen van de acteurs genoemd, en slechts een enkele keer werd die naam gekoppeld aan een rol.

Door het veelvuldig terughoren van dezelfde namen, lijkt het erop dat het een 'vaste poel' van acteurs was die hun medewerking verleenden aan deze hoorspelen. Deze acteurs vertolkten dan vervolgens ook nog eens meerdere rollen in dezelfde serie, soms zelfs in 1 aflevering. Nu gebeurt dat wel vaker bij hoorspelen, maar het lijkt erop dat in de hoorspel reeks over de Mossad men er wel heel veel gebruik van heeft gemaakt.

Toch gaat het hier vaak om de bekendere namen uit de hoorspelwereld. Dat maakt het mogelijk om de meeste namen, op gehoor, te koppelen aan de verschillende rollen.

Joop van der Donk

Joop van der Donk

Of dit overzicht met namen helemaal compleet is, kan ik dus niet zeggen. Niet alle afleveringen werden afgesloten met het noemen van de namen van de acteurs, laat staan de rolverdeling...

De hoorspelserie is bewerkt en geregisseerd door Jan de Vries. Jan de Vries schreef in de jaren '50 en '60 hoorspelen voor de NCRV. Toen hij voor de EO ging werken, gebruikte hij het pseudoniem "Friso Koks".