Hoorspelhelden / Johan Schmitz

Johan Schmitz

Johan Schmitz

Geboren: 27-12-1909 te Batavia (Indonesië)

Overleden: 31-10-1991

Algemeen:

Rob Schmitz, de zoon van de acteur Johan Schmitz, heeft een zeer complete site gemaakt ter ere van zijn vader. Hieronder plaats ik een stuk tekst van die site, met dank aan Rob Schmitz.

Johan Schmitz kwam op 4 jarige leeftijd naar Nederland. Hij doorliep de HBS in Den Haag, werkte twee jaar op een kantoor en kreeg als amateurtoneelspeler les van Louis van Gasteren. Zijn loopbaan begon in 1932 bij Jan C. de Vos. Naar aanleiding van zijn Christus rol in "Het geding van onze Heer" werd hij geëngageerd door Cor van der Lugt Melsert, bij wie hij speelde tot hij in januari 1935 naar Wenen vertrok. Daar studeerde hij spel en regie aan het Burgtheater en het Reinhardt-Seminar. Hij speelde o.a. verschillende Shakespeare-rollen en deed in juni 1936 examen.

Bij het Centraal Tooneel hervatte hij zijn Nederlandse loopbaan. Vanaf 1940 was hij jarenlang verbonden aan de toneelschool in Amsterdam, later ook in Maastricht. Ook na zijn pensionering heeft hij regelmatig nog gastrollen gespeeld, o.m. bij de Nederlandse Operastichting. In de loop der jaren verleende hij bovendien zijn medewerking aan talrijke hoorspelen en televisiestukken.

Hij is gehuwd geweest met Reny Knufman uit welk huwelijk 4 kinderen zijn geboren (3 dochters en een zoon). Na hun scheiding is hij hertrouwd met Wil Buijs.

Op 31 oktober 1991 maakte een noodlottig ongeval een abrupt einde aan zijn leven. 3 maanden later overleed zijn vrouw Wil alsnog aan de gevolgen van het auto-ongeluk.

Bovenstaande foto, die ik van Rob Schmitz ontving, is zoals hij zelf zei "een foto van mijn vader in een typische "hoorspel" pose". Voor verdere informatie kan ik u de onderstaande site zeer aanraden. Hier treft u niet alleen zijn werk als hoorspelacteur, maar ook zijn andere werken en kunt u bijvoorbeeld ook luisteren naar geluidsfragmenten. Kortom gewoon even kijken...

Klik hier voor de officiële Johan Schmitz site.

Hoorspel:

Testbemanning - Kapitein

Paul Vlaanderen en het Alex mysterie - Paul Vlaanderen

De hel licht niet ver van de hemel - Harris

Vijf dode oude dames - Drs. Wiebach

De kozakken, of waar is uw broeder abel - Majoor Christie

Confrontatie met niet menselijk intellect - De coördinator

De Maansteen - Gabriel Betteratch

Het kan niet altijd kaviaar zijn - Overste Debras

Ynske - Pedro

Het tweede motief - Hoofdinspecteur Nutting

De rekenaar - Sauvage

Er komt een kunstenaar van de trap - Beecham, als oude man

En zeker nog meer...