Hoorspelhelden / Piet Ekel

Piet Ekel

Piet Ekel

Geboren: 21-09-1921 te Soest

Overleden: 28-06-2012 te Soest

 

Algemeen:

Piet Ekel volgde de Mulo en de Handelsschool. De eerste negen jaar van zijn werkzame leven bracht hij dan ook door als kantoorbediende, bankemployé en als ambtenaar bij het Gewestelijk Arbeidsbureau in Amersfoort. Na de oorlog werd hij discotheekmedewerker bij Radio Nederland in Overgangstijd, waarvan ds. Spelberg toen directeur was.

 

Hij rolde in het vak toen hij een radiowedstrijd won met een voordracht. Op een gegeven moment heeft hij aan audities meegedaan en werd hij als gast-acteur verbonden aan de hoorspelafdeling. Daar heeft hij aan bepaalde figuren zoals een boer of een burgemeester een duidelijk accent gegeven. Hij heeft nooit zichzelf gespeeld, maar altijd bijzondere types als heksen, spoken, narren, dwergen enz.

 

De meeste mensen zullen de auteur Piet Ekel kennen als Malle Pietje,de boezemvriend van Swiebertje. Maar Piet Ekel was veel meer. Zo trad hij o.a. op als producer, coach en regisseur; maakte hij grammofoonplaten voor kinderen en volwassenen en speelde hij mee in meer dan 1000 hoorspelen en klankbeelden. Een uitspraak die zeker op hem van toepassing was: `u hoorde hem vaker dan u dacht`!

 

Piet Ekel in Matt Meldon. Luidspreker

 

Hoorspel:

Sprong in het Heelal serie 3 - Martiaan

Malle Pietje

Papagaai - Drie dode dwergen

Don Cunningham - Matt Meldon serie (tip: Marcel van der Bie)

Testbemanning - Robotten

Moord in de ridderzaal - Vonk/een ober/agent

Hollands Glorie - Stoker Wullem

En zeker nog heel veel meer...