Collectie / De Triffids

De Triffids

Geronimo logo.

Schrijver: John Wyndham
Regie: Dick van Putten
Techniek:

Leon Dubois

Herman van der Lelie

Vertaling: Alfred Pleiter
Aantal delen: 6
Totale duur: 3:41:10
Omroep: AVRO (11-11-1969)
Genre: SF

Verhaal:

Londen, 1971: aan de hemel verschijnt een schitterende, groengekleurde sterrenregen, die urenlang een adembenemend schouwspel oplevert. Iedereen die maar even in de gelegenheid is, geniet van dit gratis vuurwerk van meteoorgruis. Pas de volgende ochtend, blijkt het fatale gevolg: iedereen, die naar het meteoorgruis heeft gekeken, is blind geworden. De dag begint hierdoor anders dan anders. Het is woensdag en het normale verkeersgeruis ontbreekt. Het is overal doodstil.

William Masen, in het ziekenhuis herstellend van oogletsel, is een van de weinigen die niet heeft mogen genieten van het oogverblindende schouwspel van de “groene regen”. Die ochtend blijkt dat hij een van de weinigen ter wereld is die zijn gezichtsvermogen nog heeft…

Wanneer hij het ziekenhuis verlaat, is de wereld om hem heen veranderd. De stilte heeft plaats gemaakt voor een onbeschrijfelijke chaos. Een radeloze menigte baant zich tastend een weg door de stad die aan plunderaars ten prooi is gevallen en waar de Triffids genadeloos hun slag slaan…

Delen:

Deel 1: Het begin van het einde

Deel 2: Licht in de duisternis

Deel 3: Overleg en chaos

Deel 4: Op dood spoor

Deel 5: De wereld wordt steeds kleiner

Deel 6: Strategische terugtocht

Belusiter de tune van "De Triffids":

 

Rolverdeling:

Bill Masen Hans Veerman
Josella Playton Fé Sciarone
Umberto Palanguez Jan Borkus
Ellery Harry Bronk
Directeur oliemaatschappij Frans Somers
De vader van Bill Masen Han Kőnig
Walter Luckner Paul van der Lek
Een verpleegster Joke Hagelen
Een chirurg Willy Ruys
Een caféhouder Johan te slaa
Een jongeman Hans Karsenbarg
Een meisje Gerrie Mantel
Haar moeder Tine Medema
Een blinde Jos van Turenhout
Archer Tonny Foletta
Coker Huib Orizand
Michael Beadley Robert Sobels
Iwan Simpson Han Kőnig
Alf Paul van der Lek
Kolonel Jacques Frans Somers
Miss Barr Nel Snel
Professor Vorless Willy Ruys
Miss Durant Wiesje Bouwmeester
Mac Jos van Turenhout
Lucy Joke Hagelen
Een vrouw Tine Medema
Stephen Brennell Jan Borkus
Sid Hans Karsenbarg
Een man Jos van Turenhout
Vera Nora Boerman
Dennis Dick Scheffer
Joyce Willy Bril
Susan Gerry Mantel
Mary Corry van der Linden
Torrence Rob Geraerds
Een man Jos van Turenhout

Extra info:

John Wyndham schreef het boek in 1951. De BBC zond het hoorspel uit in 1957 (Regie: Gilles Cooper) en herhaalde dit in 1960. Het Nederlandse hoorspel is de vertaling van dit hoorspel en was voor het eerst op de Nederlandse radio in 1969.

In 1983 zond de BBC een tv-serie uit, die nagenoeg hetzelfde verhaal volgt als het hoorspel. Het verhaal is ook een aantal maal verfilmd (o.a. in 1962), maar daar waren het uiteindelijk enkel alleen de namen van de rollen nog die een link met het originele verhaal hadden.

In 2009 echter pakte de BBC het verhaal weer op en stak het in een ietwat modern jasje, maar bleef wel relatief dicht bij het originele verhaal. Al met al dus een verhaal dat zeker de moeite waard is om geschreven en verfilmd te worden, een tv-serie van te maken (2x zelfs) en een hoorspel. Ik denk dat daarom dit verhaal zeker tot de klassiekers gerekend mag worden.

De TV-serie (1983) heeft op mij, als kind, grote indruk gemaakt en vrij recent hebben mijn zoon en ik samen naar deze serie op dvd gekeken. Dank aan diegenen die mij de tip gaven waar ik het kon vinden! Het heeft alle raakvlakken met het hoorspel en het was weer een genot om naar te kijken.

In 2009 zond de BBC dus een 2-delige remake uit van de tv-serie. Deze remake was in een "modern" jasje gestoken, maar deed in mijn ogen zeker geen afbreuk aan het verhaal. Ik denk zeker ook een aanrader.

Overigens ook leuk om te lezen is het vervolg op het boek van John Wyndham, getiteld: “De nacht van de Triffids” van Simon Clark (ISBN 90 274 7359 5 NUGI 335) Uitgeverij Het Spectrum.

Bij de rolverdeling is uitgegaan van de rolverdeling per aflevering, vandaar mogelijk meerdere namen voor een rol.