Paul Vlaanderen in Nederland / Spreek met Paul Vlaanderen en het komt in orde

Spreek met Paul Vlaanderen en het komt in orde

Geronimo logo.

Schrijver: Francis Durbridge
Regie: Kommer Kleijn
Bewerking: J.C. van der Horst
Muziek: Louis Schmidt
Vertaling: Willem Vogt
Aantal delen: 8
Totale duur: Serie verloren gegaan.
Omroep: AVRO (12-02-1939)
Genre: Detective

Verhaal:

Afgegaan op het boek: In dit eerste verhaal leren we de inmiddels zeer bekende detectiveschrijver kennen. Terwijl Engeland wordt geteisterd door een aantal brutale diefstallen, heeft de media een campagne gestart om Scotland Yard te stimuleren Paul Vlaanderen's hulp in te roepen. In het begin van het verhaal heeft onze held bezoek op zijn landhuis 'Bramley Lodge', nabij Evesham waar Vlaanderen als vrijgezel wordt bijgestaan door zijn butler, Pryce. Het bezoek bestaat uit dokter Milton en zijn nicht, Diana Thornley, vrij recente buren van de beroemde schrijver. Ook zij bespreken de diefstallen en de mogelijke rol van Vlaanderen.

Wat later op de avond verschijnt ook een oude bekende van Paul Vlaanderen, namelijk commissaris Harvey. De binnenkomst van Harvey doet het eerdere bezoek besluiten naar huis te gaan en na hun vertrek bespreken Harvey en Vlaanderen de situatie van de diefstallen. Harvey bespreekt de juwelendiefstallen en spreekt daarbij over de mogelijkheid van een misdaadorganisatie. Als Vlaanderen hem vraagt of Sir Graham op de hoogte is van dit bezoek, wordt de commissaris ietwat in verlegenheid gebracht. Sir Graham is in dit stadium van de ons welbekende serie, zeker nog niet gesteld op de inbreng van amateurs. Commissaris Harvey legt het verband tussen verschillende diefstallen met de "groene vinger", uitspraken van betrokkenen die hun betrokkenheid met de dood hebben moeten bekopen. Harvey heeft een logeeradres geregeld in een klein hotelletje, The Litle General, maar Vlaanderen stelt voor dat de commissaris de nacht op Bramley Lodge doorbrengt.

Paul en Harvey gaan naar het hotelletje om de spullen van de commissaris op te halen, maar als de bekende schrijver buiten het hotel op zijn vriend wacht, komt plots de beheerder in paniek naar buiten: De commissaris Harvey lijkt zelfmoord te hebben gepleegd en ligt dood in de herberg. In het hotel is verder nog 1 gast, mevrouw Parchment. Vlaanderen onderzoekt eerst de situatie ter plekke. Mevrouw Parchement vertelt Paul Vlaanderen dat dit hotel vroeger "De groene vinger" heette.

Later, als Vlaanderen inmiddels in teruggekeerd op zijn landhuis, krijgt hij bezoek van een jonge verslaggeefster, Ina Trent. Ze raken in gesprek over de kwestie en dan blijkt dat haar eigenlijke naam niet Ina Trent is, maar Louise Harvey en dat ze de zuster is van de omgekomen commissaris. Ina Trent is ook degene die er verantwoordelijk voor is dat in de media groots om de steun van Paul Vlaanderen werd geroepen. Uiteindelijk besluiten ze samen deze zaak, die zijn oorsprong kent in Zuid-Afrika, met als hoofdrolspeler Ruitenboer, te gaan onderzoeken.

Delen:

Deel 1: De groene vinger

Deel 2: Kamer 7

Deel 3: De moord op het bureau van de centrale recherche

Deel 4: ?

Deel 5: De inval in "de kleine korporaal"

Deel 6: De drie snoeken

Deel 7: Koffie voor Miss Conrad

Deel 8: De grote onbekende

Rolverdeling:

Zoals u kunt zien, wijken een aantal namen in het hoorspel af van de namen in het boek.

Paul Vlaanderen Theo Frenkel
Terholm van Berckenrade, commisaris Nico de Jong
Johan, huisknecht van Vlaanderen Henk de Graaf
Hevelaer, inspecteur Jacques Snoek
Dintel, inspecteur Jaques de Haas
Leeuwijk, bode Jan van Gent
Dokter Malting Cor Hermus
Cora Granders, de nicht van de dokter Cissy van Bennekom
Bernard Draal, eigenaar "de kleine generaal" Jules Verstaete
Harmse, een boer Frans van Schorel
Heggers, brigadier van de rijksveldwacht Chr. Laurentius
Koppels, veldwachter Jan van Gent
Herman Jack Hamel
"Gare Toontje" Jan van Ees
Ina Stellink Lily Bouwmeester
Agent van politie Frans van Schorel
Strevels Willem van Delft
Inspecteur Taalders Paul Steenbergen
Mulling, politie agent Jan van Gent
Grasdonk, politie agent Frans van Schorel
Juffrouw Beukema Lena Kley

Extra info:

Dit is de eerste Paul Vlaanderen, uitgezonden op de Nederlandse radio. De oorspronkelijke titel op de BBC-radio was "Send for Paul Temple".

De eerste tune voor de Paul Vlaanderen-hoorspelen is afkomstig van Louis Schmidt (1886-1974), de leider van het AVRO-orkest in de jaren '30. Hij heeft ook de muziek geschreven voor het hoorspel "Het meisje in het roze". Een hoorspel uit 1936, geschreven door Peggy van Kerckhoven. In de Tweede Wereldoorlog ontpopte hij zich tot nazi-sympathisant. Onder zijn pseudoniem "Kovacs Lajos" schijnt nog werk bewaard gebleven te zijn.

Zoals u in de rolverdeling kunt zien, speelde Jan van Ees ook al mee in deze eerste Paul Vlaanderen.

Dit hoorspel is niet bewaard gebleven.

Er is slechts een fragment bewaard gebleven van deel 4.

De AVRO heeft jaren later nog eens een ledenwerfactie gehouden.

Mocht u echter verder nog materiaal hebben, zou u heel veel liefhebbers heel blij kunnen maken. En niet alleen het hoorspel zelf, maar bijvoorbeeld ook ander materiaal, zoals radiogidsaankondigingen of anderszins, is van harte welkom.

Klik hier voor de originele radiogids aankondigingen.

Klik hier voor alle Paul Vlaanderen hoorspelen die in Nederland zijn uitgezonden.

Klik hier voor de Startpagina Paul Vlaanderen - Paul Temple - Nick Holland.