Collectie / Het spook van Abercragghie

Het spook van Abercragghie

Geronimo logo.

Schrijver: Dick Dreux
Regie: Dick van Putten
Techniek: Léon Dubois
Muziek: Doedelzak: Evert Budding
Aantal delen: 6
Totale duur: 2:44:03
Omroep: AVRO (22-11-1966)
Genre: Griezel

Verhaal:

De titel zegt het al. Dit is een verhaal over kastelen, tradities, doedelzakken, spoken en echte Schotse drankzucht. Op het kasteel van Donald Macaber rust een vloek, geheel inclusief spook al 400 jaren doordat een MacAber een MacTravis had verslagen in de slag. Die strijd speelde in de tijd dat sommige Schotten overwogen samen te gaan met de Engelsen.

Doordat MacTravis 400 jaar geleden zijn vriend doodde om die reden werd de vloek dat MacAber naar zijn rijkdom kon fluiten. Maar als een MacAber met rode haren, van verre weer terugkomt na 400 jaren, en een MacTravis op handen zal dragen, dan heeft het uur van de verzoening geslagen. De butler leest dit verhaal sinds de oorlog voor. De jaren ervoor werd dit gedaan door het spook.

Nu is echter het moment aangebroken dat de MacAbers van de vloek verlost kunnen worden. Mogelijke erfgenamen moeten hiervoor worden opgezocht om die vloek te verhelpen. Er verschijnen uit Nederland Gerard, uit Franrijk Margot en uit Spanje Silvio, die allen aanspraak willen en denken te kunnen maken op de erfenis. Hiervoor moet echter wel eerst een MacTravis op handen worden gedragen. En ja, wie moet dat dan zijn...

Delen:

Deel 1: Oeroude traditie

Deel 2: Spooknacht

Deel 3: Geheime gangen en valluiken

Deel 4: Dwaaltuin in de mist

Deel 5: Jacht op schaduwen

Deel 6: Katten zijn taai

Rolverdeling:

Donald Mac-Aber Wam Heskes
Gerard Makaber Hans Veerman
Silvio Maccabrio Harry Bronk
Jarvis Willy Ruys
Lady Euphoria Trymmythe-Mac Aber Loudi Nijhoff
Margot Maquabre Corry van der Linden
Notaris Foggbound Chris Baay
Herbergier Tonny Foletta
Het spook Léon Dubois