– Een verspreking van Karl, gespeeld door Jan Wegter. (Tip Matt Meldon.) Louis Burke en Karl schieten op ratten. Op een gegeven moment plaatst de professor een opmerking. Karl vindt dat een goed “diee” in plaats van “idee”.
Het bijzondere aan dit fragment is dat het er alle schijn van heeft dat Karl (Jan Wegter) hier zo om moet lachen, dat het deel lijkt uit te gaan maken van hun verdere conversatie… U hoort Broes Hartman en Jan Wegter in deel 16 van de tijdmachine.
– Op een gegeven moment springen Karl en de Prof uit een vliegtuig met een parachute. Later, in Zwitserland, moet Karl ook springen met parachute maar beweert dat hij dit nog nooit gedaan heeft (‘geef mij maar een ruimte wandeling’, zegt hij op een gegeven moment). (Tip Matt Meldon.)
– Wanneer zal die oorlog nu uitbreken? (Tip van Cornelis Drijfhout.) Tot deel 5 wordt de datum 27 juli genoemd voor het begin van de derde wereld oorlog. Vanaf deel 6 spreekt Tom van Beek zomaar over 27 november als begin datum. Dus het begin van de Derde Wereldoorlog gaat van 27 juli naar 27 november. U hoort zowel een stuk van deel 1 als deel 6. Heel scherp!!!
– Een andere verspreking van Karl, als ze het over de mijnen hebben. (Tip van Cornelis Drijfhout.) In deel 14 bespreken Louis, Karl en Sergé hun terugkeer op aarde. Wanneer Louis voorstelt om te landen in Belgisch Limburg bij de mijnen, gaat er Karl een lampje branden… U hoort een stuk uit deel 14 met Jan Wegter en Broes Hartman.
Een leuk en spannend hoorspel van dezelfde schrijver als de planeteneter. Maar waarom het “de tijdmachine” heet, mag Joost weten. Speelt in het totale verhaal maar nauwelijks een rol.
Mijns inziens dekt de titel van dit hoorspel wel degelijk de lading. De rode draad is dat Louis Burke een nieuwe tijdmachine moet bouwen. Uiteindelijk bouwt hij een tijdmachine en reist samen met Katja terug naar de de tijd van voor de atoomoorlog.
Nog een aanvulling het hoorspel “De Planeteneter” is niet van Paul Van Herck, maar van de auteur Julien Van Remoortere.