Collectie: Enige bladzijden uit het leven van Edward Lear

Afbeelding van Geronimo

Schrijver: Lea Appel
Samenstelling: Wim Tigges
Regie: Ad Löbler
Inspiciënt: Léon du Bois & Beer Gertenbach
Aantal delen: 4
Totale duur: 3 uur en 50 minuten
Omroep: VARA (03-08-1987)
Genre: Biografisch

Resumé:
Edward Lear (1812-1888)

De Britse kunstenaar Edward Lear werd in 1812 geboren in een uit 22 kinderen bestaand gezin. Hij werd daardoor opgevoed door zijn zuster Ann, die hem ook de grondbeginselen van het tekenen en schilderen onderwees.

Op zestienjarige leeftijd publiceerde Lear reeds dierenillustraties. In 1837 maakte Edward op kosten vaan Robert Hornby en Lord Derby een reis naar Rome. Bovendien verkocht hij in Italië landschapstekeningen. Later verschenen een groot aantal illustraties in de uitgaven Views in Rome and its environs (1841) en Illustrated book of nonsense (1846).

Na een rondreis door de landen rond de Middellandse Zee, keerde Edward Lear in 1849 terug naar Engeland. In Londen bezocht hij een jaar de Koninklijke Academie om zijn vaardigheden van het schilderen te vergroten.

Aan het begin van de jaren vijftig exposeerde Lear voor het eerst bij de Royal Academy en de British Institution. Zijn werken werden goed verkocht. In 1852 ontmoette Edward Lear William Holman Hunt, die hem enkele lessen gaf in het schilderen met olieverf. Het volgende jaar bezocht Lear Egypte, waar hij Hunt in Cairo ontmoette. In de jaren vijftig en zestig reisde Edward Lear veel. Hij ging onder meer naar Zwitserland, Italië, Griekenland en Palestina. Hij legde zijn reizen vast in aquarellen en olieverfschilderijen.

In 1860 ontstond The cedars of Lebanon. Dit werk werd koel ontvangen. Op uitnodiging van Lady Waldegrave schilderde Lear in Florence een Italiaans landschap. In 1863 verscheen de lithografische serie Views in the Seven Ionian Islands. Op uitnodiging van Lord Northbrook schilderde Edward Lear in India. Tijdens een tussenstop in Suez ontstond The pyramids road, Gizah (1873).

Naast zijn vele reistekeningen, schreef Edward Lear ook uitgebreide dagboekverslagen. Deze 35 delen zijn in het bezit van de Houghton-bibliotheek op de Harvard Universiteit.

Extra:
– Vertaling van de Victoriaanse straatliedjes: Ivo de Wijs.
– Zang: Corry van der Linden, Ruud Drupsteen en Hans Hoekman.
– Musici: Frans Poptie, Wijnand Blok en Pierre Biersma.

Bron: Hoorspelen.eu

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *