Collectie: David Copperfield (Evangelische Omroep)

Afbeelding van Geronimo

Schrijver: Charles Dickens
Regie: Ingrid van Benthem
Aantal delen: 105
Totale duur: 26 uur en 2 minuten
Omroep: EO (01-11-1993)
Genre: Verhalen

Resumé:
David is geboren in Engeland rond 1810. Zijn vader overlijdt voordat hij is geboren en zeven jaar later trouwt zijn moeder met Mr. Murdstone. David heeft een hekel aan zijn stiefvader en diens zuster Jane die ook in huis komt wonen. Terecht, want Mr. Murdstone mishandelt David omdat hij achterloopt met zijn studie. Bovendien staat Mr. Murdstone geen enkele affectie toe tussen David en zijn moeder, noch met het lieve dienstmeisje Peggotty. Jane Murdstone is al net zo erg als haar broer. Tijdens een pak slaag bijt David zijn stiefvader, waarna hij naar een kostschool, Salem House, wordt gestuurd, waar schoolhoofd Mr. Creackle met harde hand regeert. David raakt bevriend met James Steerforth en Tommy Traddles.

Als David in de vakantie thuis komt heeft zijn moeder weer een zoontje gekregen. Kort nadat David terugkeert naar Salem House komen zijn moeder en zijn broertje te overlijden en David moet onmiddellijk naar huis komen. Mr. Murdstone stuurt hem nu naar een fabriek in Londen waarvan hij mede-eigenaar is. David sluit een hechte vriendschap met zijn vriendelijke huisbaas Wilkins Micawber. Mr. Micawber wordt naar de gevangenis gestuurd omdat hij bankroet is gegaan en David besluit uit de fabriek weg te lopen.

Teruggaan naar Mr. Murdstone is voor David geen optie. Hij loopt helemaal van Londen naar Dover, waar zijn enige bekende verwante, zijn excentrieke tante Betsey Trotwood, woont. Zij stemt ermee in hem op te voeden, ondanks een bezoek van Mr. Murdstone om de voogdij op te eisen.

Extra:
Dit is de versie van de EO. De NCRV zond een versie van dit verhaal uit met dezelfde titel.

Bron: Hoorspelen.eu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *