Collectie: Columbus

Afbeelding van Geronimo

Schrijver: Maurizio Schmidt
Regie: Ludo Schats
Aantal delen: 1
Totale duur: 57 minuten
Omroep: BRT (17-10-1989)
Genre: Humor

Resumé:
Een hoorspel met een humoristische inslag over Christoffel Columbus. In 1451 wordt Columbus geboren in Genua, Italië. Hij werkt daar als koopman voor een handelsfirma en vaart langs de Middellandse Zee.

In 1476 wordt het schip waarop hij vaart aangevallen door een Franse piraat en tot zinken gebracht. Columbus spoelt meer dood dan leven aan aan de Portugese kust. Columbus komt in Portugal in aanraking met diverse wetenschappers en raakt er steeds meer van overtuigd dat de aarde niet plat is, zoals dan wordt gedacht. Hij denkt daarom dat het ook mogelijk is om Azië via het westen te bereiken.

In 1484 dient hij een verzoek in bij de Portugese koning Johan II om steun voor een expeditie naar het westen. Die steun krijgt hij niet. Een jaar later vertrekt Columbus naar Spanje en vraagt daar koning Ferdinand en koningin Isabella steun. De Spanjaarden zijn echter te druk om de Afrikaanse Moren te verjagen uit hun land. Als de Moren eindelijk zijn verslagen (de reconquista) krijgt het Spaanse koningshuis toch interesse in Columbus’ plannen. In april 1492 krijgt hij Koninklijke goedkeuring voor zijn reis.

Met drie schepen en negentig bemanningsleden vertrekt Columbus in augustus 1492 naar het westen. Columbus houdt de details van de reis nauwkeurig bij in zijn logboeken. Op 12 oktober 1492 komt er voor het eerst land in zicht. Omdat Columbus denkt in Indië te zijn, noemt hij de inwoners indianen. Hij noemt het eiland waar hij aankomt San Salvador. Welk eiland het is waar Columbus aankwam, daarover is nog altijd onzekerheid. Wel vast staat dat hij aankwam op één van de Bahama-eilanden.

Bron: Hoorspelen.eu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *