Collectie: De citadel

Afbeelding van Geronimo

Schrijver: A.J. Cronin
Bewerking: Muriel Levy
Vertaling: Alfred Pleiter
Regie: Dick van Putten
Aantal delen: 6
Totale duur: 4 uur en 2 minuten
Omroep: AVRO (04-10-1966)
Genre: Sociaal

Resumé:
1929. Een vermoeid puffend treintje stopt in Drifenni, een plaatsje in de sombere mijnstreek van Wales. Er stapt maar een enkele passagier uit: dokter Andrew Manson, een jonge man die pas afgestudeerd is aan de universiteit van Edinburgh en vol idealisme op weg is naar zijn eerste standplaats. Hij brandt van verlangen en energie om zijn juist verworven kennis in dienst te stellen van zijn toekomstige patiënten.

Dokter Manson maakt kennis met de bazige Blodwen Page, de vrouw van zijn chef, de oude dokter Page, die door een ernstige ziekte zijn werkzaamheden niet meer kan verrichten, zodat de praktijk geheel neerkomt op de daarop onvoorbereide Andrew. Door de aard van de werkzaamheden krijgt hij vooral te doen met longaandoeningen, terwijl de erbarmelijke hygiënische toestanden eveneens slachtoffers eisen.

Zijn idealisme krijgt een geweldige knauw als hij bemerkt dat de medische voorziening in ‘t plaatsje helemaal niet overeenkomt met hetgeen hij verwacht had. Er is geen ziekenhuis, geen röntgenapparaat… niets! In duffe huiskamertjes onderzoekt hij piepende longen en hij bindt de strijd aan tegen een opkomende tyfusepidemie. Zijn enige steun vindt hij voorlopig bij de door Blodwen Page verafschuwde dokter Philip Denny en bij de knappe onderwijzeres Christine Barlow.

Extra:
Speciale dank aan Gerard Leeuw voor het restaureren van de opnamen

Bron: Hoorspelen.eu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *