Luister naar: De moordplek

(klik op de afbeeldingen voor een vergroting)

In elke aflevering wordt in een kort hoorspel de moord op een historische figuur beschreven

Historisch (EO) 9 losse delen, afzonderlijk beschreven
Gemiddelde duur per aflevering: een kleine 5 à 10 minuten


Verhaal – Bonifatius:

Het jaar 754. Op 5 juni 754 werd Bonifatius, een van de belangrijkste missionarissen en kerkhervormers in het Frankische rijk, in een poging de Friezen te bekeren, samen met zijn 52 metgezellen bij Dokkum vermoord.

1e uitzending: 04-07-1996
Voor extra informatie, klik hier.

Luister naar De Moordplek – Bonifatius:


Verhaal – Karel de Goede:

Het jaar 1127. De graaf van Vlaanderen Karel de Goede wordt gesteund door, een in zijn leven zeer belangrijke vrouw, namelijk zijn moeder. Voor Karel de Goede was er echter 1 probleem. Door zijn goedheid jegens het volk joeg hij de hogere burgerij tegen zich in het harnas…

1e uitzending: 11-07-1996
Voor extra informatie, klik hier.

Luister naar De Moordplek – Karel de Goede:


Verhaal – Floris V:

Het jaar 1296. Floris V, graaf van Holland en Zeeland, creëerde in zijn zoektocht naar de macht voldoende vijanden en dat kostte hem uiteindelijk zijn leven…

1e uitzending: 18-07-1996
Voor extra informatie, klik hier.

Luister naar De Moordplek – Floris V:


Verhaal – Jan van Schaffelaar:

Het jaar 1482. Jan van Schaffelaar is bekend als ruiteraanvoerder tijdens de Hoekse en Kabeljauwse twisten. Van Schaffelaar streed aan de kant van de Kabeljauwers. Tijdens 1 van deze acties betrok Jan van Schaffelaar met 19 van zijn mensen kwartier in een kerktoren in Barneveld. De volgende dag bleek de toren omsingeld door de Hoeken. Ze eisten dat Van Schaffelaar zich aan hen zou overgeven en het verhaal gaat dat de anderen dan gespaard zouden blijven. Van Schaffelaar nam een besluit en sprong uit de toren…

1e uitzending: 25-07-1996
Voor extra informatie, klik hier.

Luister naar De Moordplek – Jan van Schaffelaar:


Verhaal – Hendrik Voes en Johannes van Esschen:

Het jaar 1523. De Augustijner monniken Voes en van Esschen waren beide aanhangers van het geloof dat de Duitser Maarten Luther predikte sinds 1517. Dat bracht hen uiteindelijk op de brandstapel. Ze worden gezien als de eerste martelaren van het Protestantse geloof.

1e uitzending: 01-08-1996
Voor extra informatie, klik hier.

Luister naar De Moordplek – Hendrik Voes en Johannes van Esschen:


Verhaal – Negentien Rooms-katholieke geestelijken uit Gorkum:

Het jaar 1572. Watergeuzen admiraal Willem II van der Marck Lumey is niet alleen een strijder tegen de Spanjolen en daarmee een vriend van de prins van Oranje, hij bestrijdt ook de volgers van het katholieke geloof. Toen Lumey in 1571 Den Briel veroverde, bracht dit meer volgelingen voor prins Willem van Oranje. Ook Gorkum volgde snel en daar martelde en vermoordde Lumey, tegen de wil van Oranje in, 19 gevangengenomen katholieke geestelijken.

1e uitzending: 08-08-1996
Voor extra informatie, klik hier.

Luister naar De Moordplek – Negentien Rooms-katholieke geestelijken uit Gorkum:


Verhaal – Willem van Oranje:

Het jaar 1584. Willem van Oranje wordt ook wel de Vader des Vaderlands genoemd en is ook wel bekend als Willem de Zwijger. Hij werd vermoord op 10 juli 1584 te Delft. Zijn moordenaar, Balthasar Gerards, schoot Willem, prins van Oranje in zijn huis dood. Gerards werd echter vrij snel gearresteerd en volgens de overlevering kwam hij er niet genadig vanaf.

1e uitzending: 15-08-1996
Voor extra informatie, klik hier.

Luister naar De Moordplek – Willem van Oranje:


Verhaal – Bokkenrijder Joseph Kerckhoffs:

Het jaar 1772. Joseph Kerkhoffs staat bekend als chirurgijn en vermeend leider van de bokkenrijders, een bende van rovers en stropers, die bij de bevolking veel angst inboezemde. Hij werd in 1771 gearresteerd, maar hij schijnt, ondanks de zware martelingen nooit een woord te hebben losgelaten.

1e uitzending: 22-08-1996
Voor extra informatie, klik hier.

Luister naar De Moordplek – Bokkenrijder Joseph Kerckhoffs:


Verhaal – Van Speijk:

Het jaar 1831. Jan Carel Josephus van Speijk was een Nederlands commandant van een kanonneerboot tijdens de Belgische opstand. Op 5 februari 1831 dreef zijn schip op de Schelde, door een harde wind en een slecht functionerend anker, naar de kant waar een woedende menigte van Antwerpse arbeiders op zijn schip sprong en de vlag bemachtigde. Hierop zou Van Speijk de historische laatste woorden hebben gesproken: “…en een infame Brabander worden? Dan liever de lucht in”. Door zijn sigaar in het buskruit te steken ontplofte het schip.

1e uitzending: 29-08-1996
Voor extra informatie, klik hier.

Luister naar De Moordplek – Van Speijk:


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *