Geboren: 17-12-1925 te Utrecht
Overleden: 02-11-2011 te Amsterdam
Algemeen:
Rijk de Gooyer werd geboren in een gereformeerd bakkersgezin en groeide op in zijn geboortestad Utrecht; hij was de helft van een twee-eiige tweeling.
Deels gedreven door de vrees dat hij zijn HBS-B-diploma niet zou gaan halen en daarmee zijn vader zou teleurstellen, zwom hij aan het einde van de Tweede Wereldoorlog samen met een vriend de Waal over naar het op dat moment al bevrijde zuidelijk deel van Nederland. Hij sloot zich aan bij het bevrijdingsleger, waar hij uiteindelijk, omdat hij redelijk Frans, Duits en Engels beheerste, werd opgeleid tot tolk. In die hoedanigheid was hij onder andere getuige van de bevrijding van het Duitse concentratiekamp Bergen-Belsen en bij de arrestatie van verschillende SS’ers en nazi-kopstukken, onder wie Heinrich Himmler. In 1968 verscheen bij uitgeverij Born de paperback “Krentenbollen kogels en klatergoud”, een biografie van Herman Pieter de Boer over de avonturen van Rijk.
Na de oorlog werkte hij een blauwe maandag in de bakkerij waar zijn vader eigenaar van was. Vervolgens werd hij leerling-verslaggever bij de NCRV. Op een personeelsavond bleek zijn komisch talent. De NCRV zette hem in het vervolg op de radio in als komiek en als hoorspelacteur. Later zou hij ook voor de KRO- en de VARA-radio werken. Vooral het Utrechtse typetje Bartels werd beroemd. In 1948 belandde De Gooyer bij het ABC Cabaret van Wim Kan. Hij was één seizoen aan het gezelschap verbonden. Kan zag in die ervaring aanleiding om zijn collega’s te adviseren deze ‘oproerkraaier’ nooit in dienst te nemen.
In 1952 ontmoette hij Johnny Kraaijkamp. Ze deelden een voorkeur voor practical jokes. De twee besloten samen te gaan optreden en maakten naam in het schnabbelcircuit als Johnny en Rijk. Rijk speelde de handige jongen (de aangever), Johnny de schlemiel. Bij de AVRO-televisie behaalden ze succes met hun “Johnny en Rijk-show”.
Van 1959 tot 1961 volgde De Gooyer een acteursopleiding in Berlijn. In die jaren zou hij volgens eigen zeggen voor de CIA hebben gewerkt als informant. Als filmacteur speelde De Gooyer in diverse speelfilms waaronder Soldaat van Oranje & De Avonden.
Ook maakte hij diverse reclamespotjes voor het kaasmerk Paturain (met de kreten “Goed gedaan jochie” en “Hier Rijk in Frankrijk”) en verzekeringsmaatschappij Reaal (“Foutje, bedankt!”). Samen met Maarten Spanjer maakte hij spotjes voor KPN. Samen met John Kraaijkamp maakte hij verschillende reclamespotjes voor C&A.
Hoorspel:
Familie Doorsnee, De (VPRO)
Jeugd op eigen wieken, De
Liederen van een reizend gezel
Meeuwen boven Sorrento
Onze man in Manana
Testbemanning
Trammelant in Loeren aan de Hor
Wilde vaart, De
en zeker nog een aantal…
(Bron: Theaterencyclopedie)