- Titel boek Nederlands: Wie de schoen past wordt vermoord
- Titel boek Engels: Another womans shoes
- Auteur: Francis Durbridge
Resumé boek:
Voor zover het de pers en het publiek betrof, was de zaak Weldon gesloten. Harold Weldon was schuldig bevonden aan verwurging van zijn verloofde, Lucy Staines, een mannequin. Er is eigenlijk geen twijfel van zijn schuld: voor de moord had hij ruzie met zijn verloofde en vlak voordat het lichaam van Lucy werd gevonden, zag een getuige Weldon wegrennen van de moordplek.
Harold Weldon’s sarcastische en agressieve houding tijdens de rechtszaak deden alle sympathie voor hem wegvallen. Harold Weldon werd veroordeeld tot de strop en de datum was gezet.
Mike Baxter, criminoloog en voormalig verslaggever, heeft van de zaak niet veel meegekregen, daar alles een uitgemaakte zaak leek. Totdat de heer Staines bij Mike aanklopt. Hij is de vader van het omgekomen meisje, Lucy. Hoewel dhr. Staines tijdens het proces nog overtuigd was van de schuld van Weldon, is hij dat nu niet meer. Staines spreekt zijn twijfels uit en vraagt Mike om de zaak te onderzoeken. Mike heeft zijn vrouw Linda echter een vakantie beloofd naar Frankrijk. Toch doet Mike wat eerste kleine onderzoeken en die roepen inderdaad de eerste vraagtekens op over de schuld van de veroordeelde. Er is echter nog maar weinig tijd, want over twee weken zal Weldon’s vonnis voltrokken worden. Mike, geholpen door zijn vrouw Linda, gaat op onderzoek…
Bijzonderheden:
- Na het lezen van dit verhaal kon ik bijna niet anders denken dan: Paul Vlaanderen. Alles klopte: De amateurdetective die in Londen woont; boeken schrijft; een vrouw heeft, die met hem meedenkt; de connecties van de hoofdrolspeler met de politie en ga maar zo door… Het enige dat niet klopte, zijn de namen.
- Dat er veel herkenning is met Paul Temple/Vlaanderen is niet zo vreemd. Dit verhaal is gebaseerd op “Paul Temple and the Gilbert Case“. In Nederland was dat “Paul Vlaanderen en het Gilbert mysterie“.
- Dit boek is geschreven in 1965. Het beschrijft echter de uitspraak van de doodstraf door middel van de galg. De laatste keer dat in Engeland de doodstraf werd uitgevoerd was in 1964. In 1965 werd via een initiatief wetsontwerp vanuit het Lagerhuis deze straf opgeschort voor vijf jaar, in 1969 werd die opschorting omgezet in een definitieve afschaffing. Het verhaal speelt dus vóór 1964 en na 1945, aangezien er ook af en toe wordt teruggekeken op de tweede wereldoorlog.
- Dit verhaal zelf is nooit als hoorspel uitgezonden.
- Het Engels boek verscheen voor het eerst in 1965.