Journey into Space – Introductie:

Cover boek Journey into Space
Cover boek Journey into Space

Algemeen:

Journey into Space is een Science Fiction hoorspelserie, uitgezonden door de BBC tussen 1953 en 2009. De eerste vijf verhalen werd door Charles Chilton geschreven en de eerste vier ook door hem geregisseerd. Bij het zesde verhaal “The Host” deed Charles Chilton zelf de aan- en afkondiging. Zijn zoon, David, deed de geluidsfragmenten en de muziek.

Charles Chilton
Charles Chilton

Met Journey into Space wist Charles Chilton een klassieker onder de Britse hoorspelen op de radio te brengen. De Science Fiction verhalen van Jet Morgan en zijn bemanning waren het laatste Britse radioprogramma dat in de avond meer publiek trok dan de televisie. De hoorspelreeks is in 17 talen vertaald en werd wereldwijd uitgezonden. In Nederland zette Léon Povel dit hoorspel, onder zijn fantastische regie, om tot de hoorspelklassieker “Sprong in het Heelal”.
Voor de Sprong in het Heelal – startpagina, klik hier.

De eerste uitzending van Journey into Space was in 1953, oorspronkelijk bedoeld als 6-deling hoorspel (anderen beweren 8-delig of 12-delig), met als titel Journey to the Moon. Door het grote succes werd deze eerste serie uitgebreid naar 18 delen. En er volgden al snel nog meerdere series. Uiteindelijk is men tot 2009 doorgegaan met het “concept” van deze succesvolle SF-reeks.

De Britse versie kende uiteindelijk 6 oorspronkelijke verhaallijnen en als men alleen naar het concept kijkt, kan men ook de beide series Space Force hiertoe rekenen. Space Force serie I & II zijn ook geschreven door Charles Chilton en hoewel hier andere namen gebruikt worden dan bij Journey into Space, herkent de luisteraar dezelfde 4 hoofdrolspelers.

The red planet cover The Radio Times dec 1954
The red planet cover The Radio Times dec 1954

In de verhaallijnen draait het voornamelijk om de astronauten Jet, Doc, Mitch en Lemmy die allerlei avonturen beleven, zoals tijdens de eerste reis naar de Maan, de exploratie van Mars en soms nog verder.

Om welke 17 talen het exact gaat waarin de serie is uitgebracht, heb ik niet kunnen achterhalen. De enige, mij bekend, bewaard gebleven versies zijn de originele Britse hoorspelen en de Nederlandse versie. Op Wikipedia worden nog versies genoemd in het Hindi en in het Turks. In Duitsland schijnt een 5-delige versie te zijn uitgebracht onder de titel “Reise im Weltall”, onder regie van Hans Hausmann. Een jarenlange zoektocht naar deze versie heeft alleen onderstaande informatie opgeleverd:

Duitse titel: Reise ins Weltall

Autor(en): Charles Chilton
Produktion: DRS 1959 273 Min. – Science Fiction
Regie: Hans Hausmann
Bearbeitung: Albert Werner
Übersetzung: Albert Werner

Mit: Chet Morgan: Hans Helmut Dickow
Lemmi: Erwin Parker
Doc: Alfred Schlageter
Mitch: Rainer Litten
Werner Wies, Leopold Biberti

De karakters:

De vier hoofdrolspelers in de serie zijn Captain Andrew “Jet” Morgan, Doctor Daniel “Doc” Matthews, Stephen “Mitch” Mitchell en Lemuel “Lemmy” Barnet. Onderstaande karakters zijn beschrijvingen van Charles Chilton. In deze Engelstalige serie wordt middels accent vaak ook wel duidelijk waar men oorspronkelijk vandaan komt. Vaak kwamen de acteurs ook daadwerkelijk uit het land van degene wiens rol zij vertolkten.
N.B. Leeswaarschuwing: mogelijk worden hieronder (delen van) verhaallijnen besproken.

Bemanning Journey to the Moon 05-01-1954
Bemanning Journey to the Moon 05-01-1954

Captain Andrew “Jet” Morgan:
Andrew Morgan staat bekend als commandant van de legendarische Marsvloot uit 1971 en commandant van het ruimteschip dat in 1965 de eerste vlucht naar de Maan maakte.

Zijn bijnaam ‘Jet’ verwierf Andrew toen hij als testpiloot vloog in het Morgan Stratoschip, ontworpen door zijn vader Sir William Morgan. Door zijn uitmuntende vliegkunsten als piloot, en zijn werk  voor zijn vader, ontstond bij Andrew Morgan al snel de interesse voor de ruimtevaart.

Andrew ‘Jet’ Morgan is een geboren Schot. In zijn opleiding kwamen zowel zijn wetenschappelijke, als ook zijn artistieke interesses naar boven. Op school leerde hij Shakespeare kennen en zijn oom Hector onderwees hem in de astronomie. Andrew las graag de boeken van Jules Verne en “The First Men In The Moon” van H.G. Wells. Als jongetje droomde hij al van reizen naar Venus en Mars.

‘Jet’ Morgan is de eerste mens die een ruimtewandeling maakt, als tijdens hun 3-daagse eerste reis naar de Maan hij de schade aan hun schip inspecteert na een meteoorinslag. Tussen 1965 en 1971 voert Jet nog 27 vluchten uit naar de Maan.

Door de avonturen die Jet met zijn bemanning meemaakt, komen zijn rust, heldhaftigheid, loyaliteit, autoriteit als commandant, maar vooral zijn inspirerende leiderschap naar zijn mensen duidelijk naar voren. Ze zijn zelfs bereid hem te volgen tot de dood.

Andrew Faulds als Jet Morgan
Andrew Faulds als Jet Morgan

Lemuel “Lemmy” Barnet – radiotelegrafist:
Lemmy is waarschijnlijk de meest realistische figuur in Journey into Space. Lemmy is een echte Cockney en zijn figuur is deels gebaseerd op Charles Chilton zelf. Chilton was tijdens de Tweede Wereldoorlog radiotelegrafist bij de R.A.F.

Lemmy groeit als jongen op in East End, Londen waar hij samen woont met zijn moeder in het huis, gehuurd van meneer Vanburg, die in de woning boven hen woont. Lemmy is van Joodse komaf en erg gek op zijn vriendinnetje, Becky.

Lemmy werkte als radiotelegrafist in het Morgan Stratoschip, waar hij bevriend raakte met Jet Morgan. Als Jet door Mitch benaderd wordt voor het Luna-project, volgt Lemmy hem om zijn bijdrage te leveren aan de voorbereidingen. Wanneer bemanningslid Newcombe uitvalt, neemt Lemmy diens plaats in en reist met zijn kompanen als eerste mensen naar de Maan.

Wat Lemmy door de verhalen met name typeert, is zijn gevoel voor humor en zijn opgewekte houding. Hij is wel wat eerder bevreesd in moeilijke situaties dan de andere bemanningsleden en opvallend vaak is Lemmy degene die als eerste “vreemde stemmen” of bijzondere geluiden hoort.

N.B. In de serie Space Force speelt de kleinzoon van Lemmy.

Alfie Bass als "Lemmy"
Alfie Bass als “Lemmy”

Daniel “Doc” Matthews – medicus:
Doc is Canadees en wordt bij het Luna-project betrokken als de oorspronkelijke scheepsarts Smith is overleden na intensieve training die hem fataal werd.

Matthews ontpopt zich al snel als de rustige denker binnen de bemanning. Hij is degene die een dagboek bijhoudt van de avonturen en spreekt vanuit dit dagboek de luisteraars door de verhaallijnen.

Tot aan het zesde verhaal “The Host” is de werkelijke voornaam van ‘Doc’ Matthews onduidelijk. In “The Host”, dat niet door Chilton is geschreven, horen we eindelijk zijn voornaam: Daniel.

Guy Kingsley Pointer speelt Doc
Guy Kingsley Pointer speelt Doc

Stephen “Mitch” Mitchell – Ingenieur en technicus:
Mitch is in 1937 geboren in Australië. Hij is de ontwerper en bouwer van de Luna raket en de atoommotor die dit ruimteschip naar de Maan moet brengen.

Mitchell is geboren in The Outback als zoon van een succesvolle veeboer. Steve senior was vliegtuigtechnicus tijdens de Tweede Wereldoorlog en op de boerderij gebruikt Senior een klein vliegtuig en een helikopter om het bedrijf te runnen. Mitch erft de liefde voor deze vliegtechnieken van zijn vader en wordt vliegtuigtechnicus bij de marine. Als Mitch uiteindelijk is uitgekeken op gewone vliegtuigen, neemt hij ontslag bij de marine en start hij zijn plannen voor een reis naar de Maan.

Mitch weet een Crew om zich heen te verzamelen die de reis met hem moeten gaan maken. Hij benadert Jet, die onmiddellijk enthousiast is. Als medicus weet hij Doctor Smith binnen te halen en Newcombe moet als radiotelegrafist het team compleet maken. Lopende de voorbereidingen overlijdt Smith en op advies van Jet wordt ‘Doc’ Matthews bij het project gehaald. Als blijkt dat Newcombe om medische redenen niet meer mee kan naar de Maan, stelt Jet voor om Lemmy mee te nemen.

Mitch heeft af een toe een wat lompe en directe manier van communiceren. Als oprichter van het Luna-project draagt hij het commando vanaf het moment van de start over aan de piloot Jet. Tijdens de Maan avonturen heeft hij daar af en toe nog wel eens spijt van, lijkt het. In de avonturen daarna is Mitch veel loyaler naar zijn captain.

2 gedachten over “Journey into Space – Introductie:”

  1. Ik mis in dit verhaal het feit dat de serie van Luna hier begint als ze vertrekken. In het Nederlands zijn er weliswaar delen verloren gegaan, maar daar heb je nog wat voorgeschiedenis, bijv. hier Lemmy werd meegenomen. HOe zit dt precies? Zijn die eerste delen er niet meer?

    1. Beste Karin,

      De Nederlandse versie van de eerste serie – Operatie Luna – was een 18-delige vertaling van de Britse 18-delige versie uit 1953. Van de Nederlandse versie zijn inderdaad een aantal delen verloren gegaan, maar deze oorspronkelijke Britse versie is bijna in zijn geheel verloren gegaan. Er bestaan nog ongeveer 5 minuten van deel 18.
      Vanwege de populariteit van deze serie besloot de BBC in 1958 een remake van het eerste avontuur naar de maan uit te brengen. Deze remake bestaat echter niet uit de oorspronkelijk 18-delige versie, maar is terug gebracht naar 13 delen. Daarbij heeft men het verhaal van vóór de start simpelweg weggelaten en zijn deel 17 en 18 samengevoegd. In de remake van “Journey into Space – Operation Luna” is dus niets bewaard gebleven van de voorgeschiedenis van voor de start.

      Hopelijk een antwoord op uw vraag.

      En een groet,

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *